FAQ

Vanliga frågor & svar

 

Vi har svaren på dina frågor

 

Boka gratis hembesök

Du har frågorna - vi har svaren

Lönar sig ett fönsterbyte? Kan man byta fönster året om? Här nedan kan du läsa svaren på frågorna du har inför ditt fönsterbyte. Hittar du inte det du undrar över? Tveka inte att höra av dig.

Kan man byta fönstren året om?

Det är inga problem att byta fönster under vintern, då tiden det är öppet är väldigt kort och montörerna jobbar med ett fönster i taget.

Vad är ett energifönster?

Omkring en tredjedel av husets värme går förlorad genom dåligt isolerande fönster. Trots detta har vi inga krav på att fönster skall vara energimärkta. Eftersom energin är osynlig, köper de flesta sina fönster genom att studera priser och utseende. Följden är att stora mängder energi går igenom fönstren och ökar uppvärmningskostnaderna. Energimärkningen gör energin synlig på ett lättförståeligt sätt. Därför behövs energimärkning av fönster.

Vad betyder U-värde?

U-värde är ett mått på hur pass bra ett material isolerar mot kyla. Fönstrets U-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen av karm och bågar isolerar. Desto lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret.

Kan man montera fönstren själv?

Är man lite händig så är det inga problem. Fördelen om ni anlitar oss är att vi montörer har monterat tusentals fönster och gör det enligt de rekommendationer branschen har. Det är finns många fönster och märken där ute och det finns stora skillnader mellan dem både i kvalitet samt utförande. Ni får ett fast pris och en garanti på 10 år på material och vårt arbete.

Lönar sig ett fönsterbyte?

Ja, av flera anledningar. Ett fönsterbyte bidrar till:
Lägre uppvärmningskostnader
Bättre inomhusklimat
Ökat värde på fastigheten
Minimalt underhåll

Lönar det sig att byta alla fönster samtidigt?

Ja, både i energisynpunkt samt att det blir mer kostnadseffektivt om man byter alla på en gång.

Varför blir det imma på mitt fönster?

Om du får kondens på utsidan av dina fönster på höstkanten är det faktiskt ett gott tecken. Det visar att fönstren är välisolerade och energisnåla. Kondens bildas nämligen när fönsterglasets yta är kallare än den omgivande luften. Det inträffar under klara nätter, främst under augusti till november. Då är värmeutstrålningen från fönstret mot himlen stor, vilket beror på himlavalvets låga temperatur. Man kan se samma fenomen på bilrutor som kan frysa på under klara nätter trots att temperaturen inte ligger under nollstrecket. Kondensen försvinner i morgonsolen och är inte skadlig för fönstret.

Imma på insidan av fönstren är däremot inte önskvärt, då fönstrets insida inte är designad för att klara väta på samma sätt som fönstrets utsida.
Om det uppstår kondens på insidan vid enstaka tillfällen när det är omkring -15 grader eller kallare behöver du inte vara så orolig. Men om imma uppstår även vid varmare temperaturer behöver du vidta åtgärder som motverkar imman. Invändig imma avhjälps i första hand genom att öka värmen och ventilationen i huset. Invändig imma betyder nämligen inte att det är något fel på fönstret. Om orsaken till imman inte är att det är för låg värme eller för dålig ventilation kan det vara fönstrets placering i fasaden som gör att imman uppstår. Det är nämligen så att ju längre ut i fasaden som fönstret sitter desto mer kyls det av uteluften. Då blir det svårare för inneluften att värma upp glaset, i synnerhet om det är djupa fönstersmygar på insidan.