Rot-avdrag

Nyttja ROT-avdragen

 

Boka gratis hembesök

Vad är ROT-avdrag?

Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad. För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs. Skattereduktion för husarbeten medges med 30 % av arbetskostnaden för husarbete men högst på 50 000 kronor per person och år.

Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion.

Du kan även få skattereduktion för arbete som utförs i dina föräldrars bostad förutsatt att du har betalat för arbetet. För att du ska ha rätt till skattereduktion för ROT-arbete som utförs i dina föräldrars bostad krävs dessutom att du helt eller delvis äger den bostad som dina föräldrar bor i.

Följande räknas som husarbete: reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad.

Fönster - Bostadsrätt

EXEMPEL

Byte av fönster i bostadsrätt ger inte rätt till skattereduktion. Vid fönsterbyte ger varken byte av ytter- eller innerfönster rätt till reduktion. Däremot ger arbetskostnad för arbeten på insidan av befintliga fönstren rätt till skattereduktion.